PLC+ Challenge 2016

PLC+ Challenge 2016 sestavljata brezplačna strokovna delavnica in regionalno tekmovanje, namenjeno mladim in perspektivnim bodočim inženirjem, ki ponuja podrobnejši vpogled v problematiko, s katero se srečujejo inženirji v industrijski avtomatiki, da bi bili čim bolje pripravljeni na delo v realnem okolju.

Delavnica ti nudi možnost teoretične nadgradnje znanja pri programirljivih logičnih krmilnikih (PLC) ter izpopolnjevanja tega znanja s pomočjo vodilne PLC programske opreme na praktičnih nalogah, ki bodo odločale o nacionalnih in regionalnih zmagovalcih.

PLC+ Challenge je v lanskem letu v nekoliko drugačni obliki že potekal na Hrvaškem, letos pa sta se projektu pridružili še Slovenija in Srbija, s čimer je ta pridobil regionalno razsežnost.  PLC+ Challenge 2016 bo potekal v dveh fazah. V prvi fazi bomo dobili nacionalne, v drugipa regijske zmagovalce.

PLC+ Challenge 2016 v Sloveniji omogočajo Fakulteta za elektrotehniko Univerze v Ljubljani, podjetje Siemens Slovenija in študentsko društvo EESTEC LC Ljubljana.

Kdo se lahko prijavi?

Prijavite se lahko vsi študentje slovenskih fakultet, ki vas zanima delo s PLC-ji. Za sodelovanje v praktičnem delu (tekmovanju) pa morate biti prisotni na najmanj 80 % vseh predavanj v sklopu PLC+ Challenge 2016. Prijavni obrazec najdete tukaj.

Rok za prijavo na tekmovanje je 30. marec 2016.

Potek tekmovanja

Prva faza/nacionalni izziv

 • 22. marec – začetek predavanj: Predavanja fakultetnih profesorjev o tematikah, ki jih sicer kurikulum ne pokriva, predavanja predstavnikov Siemensa o praktičnih izkušnjah. Predpogoj za uvrstitev v ekipo, ki rešuje naloge, je obisk najmanj 80 % predavanj, ki bodo potekala v sklopu PLC+ Challenge 2016.
 • 30. marec – rok za prijavo: Naknadno bodo oblikovane tričlanske ekipe.
 • 5. april – predaja naloge 1. faze ekipam: Nalogo boste reševali s pomočjo Siemensove programske opreme TIA Portal v13, ki jo bo vsem sodelujočim zagotovil Siemens.
 • 3. maj – rok za rešitev naloge 1. faze
 • 17. maj – razglasitev nacionalnih zmagovalcev, ki bo potekala na dogodku JobFair

Druga faza/regijsko tekmovanje

 • 20. maj – začetek 2. faze projekta: Tri zmagovalne ekipe iz Slovenije prejmejo nalogo regionalnega tekmovanja.
 • 10. junij – predstavitev nalog 2. faze projekta na regionalnem finalu v Zagrebu ter razglasitev regionalnih zmagovalcev

Urnik

Urnik si lahko ogledate tukaj.

Nagrade

Vsi prijavljeni

 • se boste naučili več – v teoriji in praksi z vodilno PLC programsko opremo Siemens Simatic;
 • vsaka 3-članska ekipa bo dobila 1-letno brezplačno licenco za TIA portal v13;
 • boste pridobili certifikat o sodelovanju, ki bo morda vaša ključna konkurenčna prednosti pri iskanju zaposlitve.

Najboljše 3 ekipe iz Slovenije se boste uvrstile na regijsko tekmovanje (skupaj s po tremi najboljšimi ekipami s Hrvaške in iz Srbije)  ter imele možnost:

 • postati ena izmed treh najboljših ekip regionalnega tekmovanja (v zmagovalnem trojčku bo po ena najboljša ekipa iz posamezne države) in za nagrado prejeti enotedensko izobraževanje na Siemensu Slovenija, kjer se boste seznanili z različnimi vidiki inženirskega dela, ter strokovno potovanje v eno od Siemensovih globalnih strokovnih referenc;
 • postati najboljša ekipa regionalnega tekmovanja nasploh in prejeti še posebno nagrado.

Strokovna komisija

Strokovno komisijo 1. faze PLC+ Challenge 2016 oz. nacionalnega dela projekta bodo sestavljali

 • prof. dr. Vanja Ambrožič, Fakulteta za elektrotehniko Univerze v Ljubljani, Katedra za mehatroniko
 • izr. prof. dr. David Nedeljković, Fakulteta za elektrotehniko Univerze v Ljubljani, Katedra za mehatroniko
 • Matej Kupljenik, vodja prodaje v diviziji Digital Factory, Siemens d.o.o.

Strokovno komisijo 2. faze PLC+ Challenge 2016 oz. regijskega zaključka bodo sestavljali

 • po en profesor vsake sodelujoče fakultete
 • po en predstavnik Siemensa iz vsake države
 • po en predstavnik Siemens Solution Partnerja iz vsake države

Ekipe in naloge

Za reševanje nalog boste razvrščeni v tričlanske ekipe.

V 1. fazi projekta boste prejeli nalogo, skozi katero boste lahko pridobili znanje o procesu proizvodnje piva ter ga uporabili za programsko upravljanje pivovarne s pomočjo PLC-ja. Pri reševanju izziva vam bodo za strokovne nasvete na voljo predavatelji PLC+ Challenge 2016. Nalogo boste reševali  s pomočjo Siemensove programske opreme TIA portal v13.

Dodatna naloga za 2. fazo projekta, ki bo nadgradnja prve naloge, bo opredeljena na način, da bo vizualno privlačna in razumljiva širšemu občinstvu, saj bodo na zaključnem dogodku v Zagrebu prisotni študentje, profesorji, Siemensovi zaposleni in partnerji ter mediji.

 

FAQ – Pogosta vprašanja in odgovori nanja

Seznam skupin

KONČNA NAVODILA

 

Dodatne informacije:

Email: plcplus@eestec-lj.org

Facebook: https://www.facebook.com/PLCplusChallenge

 

eestec logo ljubljana

SLO-logo-FE-lezeci-svetla-podlaga