Delavnica “Do IT Safer”

Laser tag

LaserTag

Pot v Romunijo se je začela že dva dni pred samo delavnico, 6.11.2015 z letalom iz Benetk. Po triurnem letu sta naju z Nicolo pričakali dve članici lokalnega društva EESTEC LC Bucharest. Odločitev za predčasen prihod je bila predvsem zaradi cenejših letalskih kart in priložnosti da se spoznam s številčnim društvom. Tako smo imeli priložnost videti kako se znajdejo ekipe novih članov ob njihovih prvih zadatkih.

Že naslednji dan so pričeli prihajati prvi participanti iz Italije, Finske, Poljske, Francije, Nemčije, Grčije, Madžarske, Srbije in Turčije. Nastanili so nas v domovih za mlade raziskovalce in profesorje, kjer smo spoznali, da nas vsak dan čaka vzpenjanje v peto nadstropje. Seveda je bil trud več kot poplačan že na uvodni spoznavni zabavi, ki je trajala skoraj do jutra.

Prvi dan se je začel zelo utrujeno, vendar je predavateljem iz lokalnega podjetja BitDefender uspelo obdržati našo pozornost ob predstavitvi osnov operacijskih sistemov in sistemskih klicev. Te osnove smo naslednji dan uporabili za slednje aktivnostim zlonamernih programov s paketom Sysinternals Suite.

Tretji dan smo prešli na drugo tematiko. Najprej smo se spoznali z MQTT protokolom za komunikacijo med napravami (uporabno za IoT naprave).  Predavatelji so nam pripravili platformo podobno Arduinu za beleženje podatkov iz okolja. Zbrane podatke so pošiljali na centralno sporočilno vozlišče vzpostavljeno z RabbitMQ.

Zaključek delavnice smo preživeli v občudovanju karpatskih vrtov in skupnem druženju predenj so se naše poti razšle.

Matej Vehar
EESTEC LC Ljubljana